Over de Tuinman

Ik ben Anna Veenstra en  heb een grote liefde voor tuinieren.  Deze liefde en passie wil ik nu tot bloei laten komen. Aan de achterkant van de school in de Koningsveldestraat wil ik van het oude schoolplein een tuin maken. Het wordt een prachtige stadsoase.

HET IDEE

We willen in de achtertuin van de school een eigen ecosysteem bouwen omdat we geloven in de kracht en het belang van duurzaamheid. dit willen we graag aan mensen laten zien met de tuin. Dat gaan we doen door ‘regenwater op te vangen, een eigen composthoop te maken en een kas te bouwen waarin we planten gaan stekken en zaaien.

oude situatie

Mijn inspiratiebronnen zijn oa.; Piet Oudolf waar vorm, kleur en structuur een rode lijn zijn in het ontwerp van de tuin. En Monty Don, die vanuit duurzaamheid, verbinding en geduld prachtige tuinen creëert. Daarnaast laat ik mij inspireren door de tuin van Jan in Amsterdam.

de tuin van Jan

HET ONTWERP VAN DE TUIN

Verbinding komt tot stand door water!

Al bij binnenkomst zul je merken dat de tuin gekenmerkt wordt door strakkere geometrische vormen en veel beweging. Bovendien zul je zien dat er naast planten ook beelden in de tuin staan.

In het midden van de tuin zal er een wadi komen waar hemelwater wordt opgevangen. Bij hevige regenbuien zal er extra water kunnen worden opgevangen en daarnaast zal het een spaarbekken zijn die verkoeling brengt en planten voorziet van water. Het overige regenwater zal uiteindelijk terechtkomen in een waterkratten op het plein aan de voorkant. Ook zal  het midden van de tuin gekenmerkt worden door organische vormen waar veel groen, bloemen water en moes  te zien zullen zijn. In de kas zullen  zaden en planten gestekt en gekweekt worden.

Achterin de tuin staat een zeer ‘oude’ plataan waar er een ‘bos’ gedeelte zal ontstaan en een plek waar alle zintuigen geprikkeld kunnen worden.

Door de hele tuin zullen er plekken zijn waar mensen kunnen  genieten van de rust of juist tot interactie en creativiteit kunnen komen.

VOOR WIE?!

De tuin wordt een plek waar de huurders van het pand, bezoekers en bewoners zich thuis voelen door samen te genieten of te werken. Ook zal het een plek zijn waar creativiteit, innovatie, educatie, participatie en duurzaamheid een centrale rol spelen.

Hoe gaan we deze missie en visie realiseren

  • Stichting de Tuin van de Koning
  • Vrienden van de Tuin van de Koning (Vriend worden kan door je op te geven in ons restaurant)
  • Educatie (samenwerking met scholen)
  • Delen van planten en stekken (open tuinen dagen)
  • Kennis van deskundigen (dmv van workshops)