Ga naar de inhoud

De Tuinman | Anna

579D19E3-7544-43CE-97D2-41CB03F6FD91

Anna Veenstra

de tuinman

Ik ben Anna Veenstra en heb een grote liefde voor tuinieren.  Deze liefde en passie wil ik nu tot bloei laten komen. Aan de achterkant van de school in de Koningsveldestraat heb ik van het oude schoolplein een echte stadsoase gemaakt. Een prachtige groene tuin, met mooie vijver, waar je heerlijk kunt relaxen en bij kunt kletsen. Dat is De Tuin van De Koning. 

Wij geloven in de kracht en het belang van duurzaamheid. Daarom hebben we een tuin gemaakt met een eigen ecosysteem. We vangen regenwater op, hebben een eigen composthoop en bouwen een eigen kas waarin we planten gaan stekken en zaaien. Een tuin waar niet alleen wij, maar iedereen van kan genieten. Compleet met vlinders, vogels en vissen. 

Mijn inspiratiebronnen zijn onder andere Piet Oudolf waar vorm, kleur en structuur een rode lijn zijn in het ontwerp van de tuin. En Monty Don, die vanuit duurzaamheid, verbinding en geduld prachtige tuinen creëert. Daarnaast laat ik mij inspireren door de tuin van Jan in Amsterdam.

Neem een kijkje in onze sprookjeswereld. De groene stadsoase in het Liskwartier, midden in Rotterdam.

HET ONTWERP VAN DE TUIN VAN DE KONING

Over het ontwerp 
van de tuin van de koning

Verbinding komt tot stand door water!

Al bij binnenkomst zul je merken dat de tuin gekenmerkt wordt door strakkere geometrische vormen en veel beweging. Bovendien zul je zien dat er naast planten ook beelden in de tuin staan.

In het midden van de tuin zal er een wadi komen waar hemelwater wordt opgevangen. Bij hevige regenbuien zal er extra water kunnen worden opgevangen en daarnaast zal het een spaarbekken zijn die verkoeling brengt en planten voorziet van water. Het overige regenwater zal uiteindelijk terechtkomen in een waterkratten op het plein aan de voorkant. Ook zal  het midden van de tuin gekenmerkt worden door organische vormen waar veel groen, bloemen water en moes  te zien zullen zijn. In de kas zullen  zaden en planten gestekt en gekweekt worden.

Achterin de tuin staat een zeer ‘oude’ plataan waar er een ‘bos’ gedeelte zal ontstaan en een plek waar alle zintuigen geprikkeld kunnen worden.

Door de hele tuin zullen er plekken zijn waar mensen kunnen  genieten van de rust of juist tot interactie en creativiteit kunnen komen.

VOOR WIE?!

De tuin wordt een plek waar de huurders van het pand, bezoekers en bewoners zich thuis voelen door samen te genieten of te werken. Ook zal het een plek zijn waar creativiteit, innovatie, educatie, participatie en duurzaamheid een centrale rol spelen.

WIL JIJ DE TUIN STEUNEN?

Deze prachtige tuin hebben we alleen kunnen realiseren door de hulp van een aantal partijen:

  • Stichting de Tuin van de Koning
  • Vrienden van de Tuin van de Koning (Vriend worden kan door je op te geven in ons restaurant)
  • Educatie (samenwerking met scholen)
  • Delen van planten en stekken (opentuindagen)
  • Kennis van deskundigen (door workshops)

De eerste fase van de aanleg is gerealiseerd! Vanaf april 2019 hebben de planten kunnen groeien en de wadivijver heeft zich gevuld met regenwater. We zijn er nog niet, maar wel een heel eind op de goede weg.